Az Európai Unión kívüli létből csak nyomorúság származna

Hír
2014.05.21
8:37

Mesterházy Attila hangsúlyozta: Brüsszelben ma már nagyon sok olyan dolog dől el, amely "a mindennapi életünket befolyásolja".

A szocialista politikus azt mondta, 30-40 százalék közötti részvételre számít az EP-választáson. Szomorúnak tartja, hogy az emberek kevésbé érdeklődnek az európai uniós ügyek iránt, ami szavai szerint a politikusok és a közéleti kérdésekkel foglalkozók hibája.

Mesterházy Attila szerint a felmérések alapján lehetőség mutatkozik arra, hogy egy baloldali többségű Európai Parlament jöjjön létre.

Álláspontja szerint az európai színtéren is megmutatkozik a különbség a jobbközép és a balközép pártok között. Míg a jobboldaliaknak a bizottság elnöki posztjáért induló jelöltje szerint további megszorításokra, a költségvetési kiadások csökkentésére van szükség, a baloldal jelöltje a munkahelyteremtés fontosságára helyezte a hangsúlyt.

Mesterházy Attila szerint a baloldallal nyerne Magyarország, "mert akkor nem megszorítások, hanem munkahelyteremtést ösztönző források kerülnének túlsúlyba".

A szocialista párt elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország számára az Európai Unión kívüli létből csak "nyomorúság" származna, mert az ország az EU-tagság nettó haszonélvezője.

A Jobbik EU-ellenes tevékenységét "nemzetellenes politikának" nevezte, mivel - mint mondta - a kilépés több milliárd eurótól fosztaná meg Magyarországot. Véleménye szerint ha valaki az EU-ellenes ellenes politikát folytat, nem kell kimennie Brüsszelbe több ezer eurós fizetésért, ha valaki a kilépés mellett kardoskodik, akkor itthon kell erről népszavazást kezdeményeznie, és a választók majd eldöntik, hogy mit akarnak.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben ugyanazok a frakciók tevékenykednek, mint a magyar parlamentben, és ezekben a frakciókban minden magyar képviselőnek az a dolga, hogy a Magyarország számára fontos ügyet képviselje, és győzködje a saját frakcióját, hogy azt támogassák.

Azt látták - fűzte hozzá -, hogy az elmúlt öt évben "nagyon pártpolitika-követő lett a brüsszeli magyar politika". A szocialista politikus hangsúlyozta, jobban örülnének annak, ha a brüsszeli magyar politika a nemzeti érdekeket különböző oldalról megközelítve ugyan, de mégiscsak egységes képviseletet jelentene.

Szerinte minden brüsszeli magyar politikusnak a saját pártcsaládjában kell dolgoznia azokért a célokért, amelyek "a magyar emberek komfortérzetét" vagy az ország fejlődését segíthetik. 

MTI